woensdag 3 april 2013

De Eft-techniek

EFT staat voor "Emotional Freedom Techniques" of vertaalt, Emotionele Vrijheid Technieken. EFT gaat er vanuit dat iedere negatieve emotie het gevolg is van een verstoring in het energiesysteem. Deze verstoring zorgt ervoor dat u (hevige) emoties voelt over bepaalde gebeurtenissen en situaties. Door op het moment dat deze (hevige) emotie zich voordoet, met twee vingers, op bepaalde meridiaanpunten te kloppen, wordt de verstoring in het energiesysteem opgeheven. Als gevolg hiervan verdwijnt of verlicht de negatieve emotie. Meestal gebeurd dit direct, soms duurt het langer. De EFT techniek is makkelijk te leren, waarna u het op uzelf kunt toepassen. Het succespercentage van EFT is erg hoog. Deze ligt tussen 80 en 85%.

EFT is ontwikkeld door Gary Craig. EFT is gebaseerd op de Callahan methode, ook wel TFT (Thought Field Therapy) genoemd. Dr. Callahan is een klinisch psycholoog uit de USA. Hij ontdekte, na onderzoek, dat door het kloppen op meridiaanpunten hevige emoties verdwenen. Op basis van deze ontdekking heeft Callahan Thought Field Therapy (TFT) ontwikkeld. Gary Craig heeft TFT van Dr. Callahan geleerd. De toepasbaarheid van TFT is minder makkelijk, omdat bij TFT voor iedere klacht een andere volgorde van kloppen op de meridiaanpunten wordt aangehouden. Gary Graig heeft daarom EFT ontwikkeld. Door de eenvoud van deze methode is het mogelijk dat iedereen EFT kan leren. Hierdoor krijgt u een instrument in handen waarmee u zelf emotionele problemen kunt lossen. EFT is eenvoudig aan te leren!



Hoe werkt EFT?
Essentieel voor EFT is dat de te behandelen emotie tijdens de sessie wordt opgewekt. Zonder de emoties te voelen kunnen ze niet worden ontladen. EFT werkt conform een vaste procedure. Deze procedure dient in een bepaalde volgorde te worden uitgevoerd. De procedure bestaat uit 4 faseringen:

1. De voorbereiding
Tijdens de voorbereiding wordt het energiesysteem klaar gemaakt voor de emotionele ontlading. De persoon die EFT ondergaat wordt gevraagd contact te maken met de emotie en het te kwalificeren tussen 0 en 10. Hoe lager de waarde, hoe minder de negatieve emotie aanwezig is. Tijdens de sessie wordt tussen de fases door gecontroleerd of de emotie afneemt. Er wordt ook met een affirmatie gewerkt. 

2. De eerste EFT omloop 
Tijdens de eerste omloop wordt er 7 keer in een vaste volgorde op voorgeschreven meridiaanpunten geklopt. Men volgt tijdens het kloppen de meridiaanpunten van boven naar beneden; vijf meridiaanpunten in het gezicht, drie meridiaanpunten op het lichaam en vijf meridiaanpunten op de niet-dominante hand (zie illustraties). Men gebruikt de middel- en wijsvinger hiervoor. Tijdens het kloppen wordt verwezen, met een korte zin, naar de negatieve emotie. Dit wordt gedaan om contact met de emotie te houden. Aan het einde van de eerste omloop wordt gecontroleerd of de emotie is afgenomen. Wanneer dit het geval is, wordt er verder gegaan met de "9 Gamut Procedure". Zo niet dan wordt de eerste omloop herhaald.

3. De 9 Gamut Procedure
De 9 gamut procedure zorgt ervoor dat het resultaat van de emotionele ontlading behouden blijft in het energiesysteem. Het is een essentieel onderdeel van de EFT procedure, maar zorgt niet voor de uiteindelijke ontlading. Het is tevens een voorbereiding voor de laatste EFT omloop. 

4. De laatste EFT omloop
Dit is een herhaling van de eerste EFT omloop. Aan het eind hiervan wordt gecontroleerd of er nog iets van de emotie overgebleven is. Is dit het geval, dan worden stap 1 t/m 4 toegepast op het restant van de emotie. 



De EFT procedure is te uitgebreid om hier volledig uitteleggen. Het is mogelijk om een uitgebreid document over EFT, in het engels, op een Amerikaanse moedersite te downloaden. In dit document wordt EFT in detail beschreven. Ook kunt u d.m.v. een consult, zie www.emotionelevrijheid.nl kennis maken met EFT.

EFT kan worden toegepast op:
  1. Het oplossen van emotionele klachten zoals fobieën, trauma's, depressies, neuroses en stress.
  2. Het oplossen of verlichten van lichamelijke klachten zoals rug- en hoofdpijn en allergieën.
  3. Het ontdekken en verhelpen van blokkerende overtuigingen die het behalen van doelen in de weg staan. 
  4. Het verbeteren van prestaties, bijvoorbeeld in de sport of op het werk.
  5. Het oplossen van relatieproblemen.
Dit is een kleine lijst van toepassingsgebieden. In principe werkt EFT voor veel verschillende soorten problemen. Hoe lang het duurt voordat een klacht of probleem is opgelost is voor ieder persoon verschillend. Soms kunnen fobieën in één sessie verdwijnen. EFT is tijdens een consult makkelijk te leren, na een aantal sessie kunt u het op uzelf, familieleden en relaties toepassen. Veel succes!

Graag verwijzen wij ook naar www.lifefocus.bewww.thealchemyoflove.org,
Het team van  'De Alchemie van de Liefde'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten